Metrummeltje logo
Kinderopvang Metrummeltje
  • Oosterhout (NB)
  • 0 tot 4 jaar
  • Maandag, Dinsdag, en Donderdag
  • 8:00 tot 17:30 (Andere tijden in overleg)
  • €6,25 per uur


Gastouder Werkplan Omgeving Tijden Methodiek Ouders Veiligheid Handpop Gebaren Uitstapjes Projecten Knutsels Contact

Projecten
Donderkopje -> Kikker

Elke lente haal ik kikkerdril uit de vijver het is een genot om deze te zien opgroeien tot kikker of pad. Van kikkerdril tot kikker ondergaan de kikker verschillende stadia, een process van vis naar landdier.

foto
Donderkopjesstadium
Eerste maand: vooral een kop met een staart, er zijn uitwendige kieuwen te zien. De meeste zuurstof komt via deze kieuwen. De kikkervisjes eten het alg van het glas. Kikkervisjes hebben de neiging zich in eendenkroos te verschuilen, ze voeden zich dan met planktonalgen die direct onder het oppervlakte zweven.
foto
4 Pootjes en een staart
In de tweede maand verdwijnen de kieuwen en komen ze aan de oppervlakte om adem te halen ze eten kleine andere waterdieren en ook drijvend visvoer. Wanneer de voorpootjes verschijnen houden ze op met eten en verteren dan hun staart. Uiteindelijk verdwijnt de staart tot een klein puntje.
foto
Kikkers
Als de kikkers volgroeid zijn laten we ze gezamenlijk weer in de vijver los.Eitje -> Rups -> Pop -> Vlinder

Één keer per jaar kweken we eitjes op tot vlinders. Deze bestellen we via De Vlinderstichting. Het is leerzaam voor de kinderen en leuk om te doen.

foto
Rupsen
Het enige wat de rupsen doen, is eten, poepen en groeien. Omdat hun vel niet mee kan groeien, vervellen rupsen zo'n 5 keer. Voordat ze dat doen gaan ze 2 dagen stil zitten je kunt ze dan beter niet storen.
foto
Poppen
Als de rupsen genoeg gegeten hebben, gaan ze zich verpoppen. Ze hechten zich met spinsel vast aan de wand van de kooi. De rups mag nu niet meer gestoord worden. Na één of twee dagen vervelt de rups voor het laatst en komt de pop tevoorschijn.
foto
Vlinders
Een paar dagen nadat de vlinders zijn uitgekomen, gaan ze paren en leggen ze nieuwe eitjes op verse koolbladeren. Dan kun je de cyclus opnieuw zien. De levenscyclus is ongeveer 5 weken.Gastouder Werkplan Omgeving Tijden Methodiek Ouders Veiligheid Handpop Gebaren Uitstapjes Projecten Knutsels Contact