Metrummeltje logo
Kinderopvang Metrummeltje
  • Oosterhout (NB)
  • 0 tot 4 jaar
  • Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag
  • 8:00 tot 17:30 (Andere tijden in overleg)
  • €5,25 per uur


Gastouder Werkplan Omgeving Tijden Methodiek Ouders Veiligheid Handpop Gebaren Uitstapjes Projecten Knutsels Contact

Methodiek
foto

Dr. Thomas Gordon

Ik werk hier in de opvang met de methodiek van Dr Thomas Gordon (ontwikkelingspsycholoog). Dit is een geweldloze manier van omgaan met elkaar, naar elkaar luisteren, niet dwingen of manipuleren. Het kind serieus nemen en respecteren. Voor mij houdt dit in, passief luisteren, actief luisteren, de ik boodschap overbrengen.

Actief luisteren: het kind echt het gevoel geven dat je naar ze luistert, vaak zijn we terwijl we luisteren met meerdere dingen bezig en dit merkt het kind. Door te reageren op wat ze zeggen, door het stellen van vragen of bevestigend ja zeggen geef je het kind het idee dat je echt luistert. Doordat het kind dit merkt zal het eerder en meer vertellen.

De ik-boodschap: bij de ik-boodschap praat je altijd vanuit je zelf en je eigen gevoel. Je verteld dingen zonder een oordeel te vellen over de ander. Je geeft aan de ander aan dat je iets wel of niet fijn vind en waarom. Ook beschrijf je het gevolg. Het kind begrijpt wat hij moet doen en waarom en zal daardoor beter luisteren naar wat je zegt.
Voorbeeld: Ik zou het fijn vinden als je je schoenen vast aan trekt, dan kunnen we dadelijk eerder naar de speeltuin.

De overlegmethode: opvoeden vanuit de Gordon-methode is erg democratisch, Vaak is er bij een discussie een winnaar en verliezer. Door de overlegmethode is hier geen sprake meer van, je zoekt hiermee samen naar compromis, zodat iedereen tevreden is met de afspraak.
Voorbeeld: Het kind wil dat je voorleest, jij wil de was op hangen. Je zegt tegen het kind 'Ik wil eerst even de was ophangen, zodat deze op kan drogen, daarna zal ik je een verhaaltje voorlezen'.

Overschakelen: Loopt een discussie toch uit op verzet dan kun je bij de Gordon-methode overschakelen. Je gaat dan over van de ik-boodschap naar actief luisteren. Je gaat na bij de gesprekspartner of het kind, waarom je ik-boodschap verzet veroorzaakt. Als dit duidelijk is ga je weer terug naar de ik-boodschap. Dit kan enkele keren herhaald moeten worden voor het effectief is. Je laat op deze manier aan het kind merken dat je ook wil luisteren naar zijn gevoelens.

foto

Aletha J. Solter

Ik ben ook erg voor de opvoedingsfilosofie van Aletha J Solter (ontwikkelingspsycholoog). Deze opvoedingsstijl heeft veel overeenkomsten met de methodiek van Thomas Gordon Deze kunnen dan ook tezamen gebruikt worden. De opvoeding is gebaseerd op hechting tussen verzorger en kind, een niet straffende opvoedingsstijl en accepteren van emotionele ontlading. Niet straffen is niet hetzelfde als toegeeflijk zijn. Je kunt de kinderen opvoeden zonder autoritair of overtoegeeflijk te zijn. De relatie tussen verzorger en kind wordt er beter door en de kinderen zijn meer ontspannen.
Gastouder Werkplan Omgeving Tijden Methodiek Ouders Veiligheid Handpop Gebaren Uitstapjes Projecten Knutsels Contact